Peter van Det – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Jaap Paans heeft maandagmorgen 26 april 2021 gebeld met vijf inwoners van Alblasserdam om te vertellen dat het de koning heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op vrijdag 30 april reikte de burgemeester persoonlijk de onderscheiding aan hen uit. Dit gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst in cultureel centrum Landvast in bijzijn van het gezin met inachtnemingvan de coronamaatregelen.

Een defilé in het klein op de atletiekbaan

De toekenning van deze onderscheiding gebeurt altijd in het uiterste geheim. Maandagmiddag 26 april mocht dit dan ook pas officieel bekend gemaakt worden. Vanwege de huidige regelgeving kon er helaas geen feestelijke gebeurtenis georganiseerd worden.

Toch hebben wij getracht middels een soort defilé onze leden maandagavond op te roepen om felicitaties over te brengen de volgende dag, Koningsdag 2021. Last-minute en in de vakantieperiode hebben velen hier gehoor aan kunnen geven, waarvoor dank!

Martin heeft namens onze vereniging Peter toegesproken. Lees hier de speech terug.
Van dit uurtje op dinsdagavond 27 april, Koningsdag, is een mooie compilatie gemaakt door Edward van Poelgeest van Skyproductions. Bekijk ‘m hieronder.

Onder de video meer over de aanleiding voor de onderscheiding van Peter van Det.

Indrukwekkende staat van dienst

Onze voorzitter Pet van Det ontving zijn onderscheiding voor onderstaande indrukwekkende C.V.

De onderscheiding is aangevraagd door zijn vrouw met ondersteunend schrijven van velen.

De activiteiten van Peter van Det

De heer P.L.F. van Det (53) werkt als projectleider bij het softwarebedrijf Expansion B.V. in Rotterdam. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende vrijwillige activiteiten:

  • 1995 – 2005: vrijwilliger bij de Stichting ReumaNederland. Betrokkene fungeerde als reisleider en rolstoelduwer tijdens de zorgvakanties (150 uur per jaar)
  • 1995 – 2019: voorzitter (2014-2019) van en vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Heerjansdam (35 leden). Betrokkene was inzetbaar bij de lokale evenementen en maakte de vereniging als voorzitter weer financieel gezond. Daarnaast zette hij diverse werkgroepen op. Thans fungeert hij als ictspecialist (10 uur per maand)
  • 1995 – heden: mantelzorger/ondersteuner voor zijn vader (tot 2017) en zijn moeder. Betrokkene bezoekt haar, onderneemt activiteiten met haar, doet de boodschappen en verricht hand-en-spandiensten (8 uur per week)
  • 2009 – heden: vrijwilliger bij de Watersportvereniging Blinckvliet in Zuidland (300 leden). Betrokkene fungeert als lid van de evenementencommissie en lid van de hellingploeg. Daarnaast zette hij zich in voor het verkrijgen van het milieu- en veiligheidskeurmerk de Blauwe Vlag d.m.v. het realiseren van oplaadpunten voor elektrische auto’s, afvalscheiding en waterbesparing (10 uur per maand).
  • 2012 – 2020: vrijwilliger bij de basisschool Het Palet in Alblasserdam. Betrokkene ontwikkelde en onderhield de website en fungeerde als hulpouder bij de verkeerslessen, schoolreis en andere activiteiten (2-3 uur per week)
  • 2013 – heden: bestuurslid en voorzitter (perioden onbekend) van en vrijwilliger bij de vereniging AAA-Atletiek in Alblasserdam (150 leden). Betrokkene maakt deel uit van de technische commissie, coördineert de EHBO en organiseert alle activiteiten en competities voor de jeugd (8 uur per week)